Efterskalv (2015)

medium_08504eec03fcd80f19ff93543addc648-efterskalv-poster

Regissör: Magnus von Horn
Skriven av: Magnus von Horn
Skådespelare: Ulrik Munther, Mats Blomgren, Sven Ahlström

Svensk film är ingenting för mig. Innan den här filmen så kommer jag inte ens ihåg den senaste svenska filmen jag kollade på. Det måste iallafall ha varit några år, minst. En av anledningarna är att filmerna och serierna som är mainstream är mest kriminaldrama eller komedi. Så filmer som dessa flyger under radarn. Efterskalv är osvensk om man går efter det där.

Detta är en film som jag hade hört talas om tidigare men hade helt glömt bort vad den heter. Jag gick igenom några bloggar för att hitta lite filmtips när jag helt på random hamnade på fiffisfilmtajms årslista från 2015, där den här filmen var rankad. Hon gav mig även en hemsida där man kunde hyra filmen, så får tacka för det.

Hur som helst, Ulrik Munther spelar en grabb som återvänder hem till den lilla byn (om man nu kan kalla det en by) efter att ha suttit i fängelset för någonting. Men det han gjorde har inte sopats under mattan av folket som bor i byn.

Detta är verkligen en slowburn. Dom tar tid på sig att lägga fram allting på bordet för oss. Sakta men säkert får vi reda på vad han har gjort och vad folket tycker om honom och hans familj. Lägg därtill Magnus von Horns direktiv med att låta scenerna rulla några extra sekunder än vad det brukar. Den gråa tonen över filmen samt dom långa tagningarna påminner lite om Gerard Barretts Glassland (2014). Von Horn verkar ha kört med en liknande stil.

Med dom längre scenerna så leder det till att skådespelarna får skina lite. Nu är det ju dock så att dom blandade och gav en del i filmen. Jag tycker farsan och den yngre brodern visade framfötterna. Ulrik Munther gör det mycket bra i den här filmen. Det är lite platt när han ska snacka en del men det är inte ofta i filmen. Han säljer verkligen sin karaktär. Men några av sidokaraktärerna tycker jag droppar lite i kvalité. Det kan ju dock ha att göra med att dialogerna verkar rätt stela i vissa scener.

Det finns dock vissa saker i filmen som är lite tveksamma. Jag hade velat ha mer av själva storyn om hur allting hamnade där det är. Det är även några saker, främst två, som jag tycker händer alldeles för snabbt. Om dom kunde ha hintat om dom sakerna lite tidigare så tror jag det hade rullat på mycket bättre. Jag har även några frågor runt själva storyn, men dom kan jag inte ställa här utan att spoila filmen.

Detta är, som jag skrev tidigare, en osvensk film. Det är inte ett standard kriminaldrama eller en komedi med dom gamla vanliga skådespelarna. Här har vi en grå och mörk story ute i någon by i Sverige. Detta är utan tvekan en film som höjde mitt intresse om svensk film. Rekommederas verkligen.

Fiffisfilmtajm.se och Bilderord.wordpress.com har också skrivit om den här filmen!

4/5

Jag har lämnat en kommentar med spoilers här nedanför i kommentarsfältet, så om ni har kollat på filmen så får ni gärna komma med ett svar, om ni nu har det, på dom frågorna.

Det här inlägget postades i Svensk film och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Efterskalv (2015)

 1. Simon Larsson skriver:

  *SPOILERS*
  Jag har några frågor runt den här filmen. Ville regissören att vi skulle ha någon sympati för huvudkaraktären? För om det stämmer det han gjorde så borde vi verkligen ha det? Fast och andra sidan så blev han ju behandlad dåligt som fan av folket i byn. Rätt intressant hur det är lite delat så där.

  Jag tycker dom borde ha gått in med lite mer backstory runt det där då det hade gett oss lite mer om just den här personen. Men låter inte 2 år för ett mord kort? Hade han gjort någonting annat? Ljög han? Vad tror ni om det där?

 2. Sofia skriver:

  Jag hade inga större problem med att vi fick så lite backstory, då blev det ju mer trovärdigt både att Malin ändå skulle falla för John och att vi som publik inte bads ställa sig helhjärtat på någons sida. Filmens styrka tycker jag är att den inte tar ställning helt och fullt för någon sida. Möjligen kändes tråden med Malins mamma lite korthuggen. Kul att denna ovanliga film gick hem!

 3. Fiffi skriver:

  Jag tycker också att det var ett plus att man fick så lite backstory. Det gjorde att man fick tänka och känna en hel del själv, lägga lite pussel och ibland kände jag att jag visste lika lite om John som byns invånare och ändå betedde dom sig så illa mot honom.

  Precis som Sofia skrev här ovan så tycker jag filmens starkaste sida är att det inte finns någon hjälte och ingen solklar och självklar badguy. Det är en komplex historia och den slog mig rätt i magen. Kul att den gick hem så pass bra även för dig.

 4. Pingback: Årslista: 2015 | FILMNIGHT

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *