Alien (1979)

Regissör: Ridley Scott
Skriven av: Dan O’Bannon, Ronald Shusett
Skådespelare: Sigourney Weaver, Tom Skerritt, John Hurt

RT: 97%
IMDB: 8,5

The Greats.
Detta är ju en av dom mest ikoniska sci-fi filmerna som finns. Detta är ju en film som man hört enormt mycket bra om. Men jag är ingen som tycker om sci-fi allt för mycket, så jag lyckades balansera mina förväntningar. Det finns en hel del kvalité i den här filmen så jag kan förstå varför den blev en sån klassiker. Speciellt när den släpptes 1979 så lär den ju ha varit före sin tid. Att den gjordes helt utan CGI är verkligen imponerande om något.

Det som var rätt intressant var ljudet. I dom mer moderna filmerna så får vi ju ett rätt fokuserat ljud när till exempel två karaktärer snackar, oavsett om dom är inomhus eller på ett ställe där det är mycket ljud. Vi kanske hör lite smått runtom kring men inte allt för mycket. I Alien så är det verkligen trevligt att alla knappar och allting gör ett väldans ljud av sig vilket verkligen förändrar scenerna och gör dom mer äkta. Nu är det ju också ljudet där filmen faller en aning och det är ljudet monstret gör. Det låter väldigt tveksamt och jag tycker inte det passar in. Sen finns det ju också vissa scener där man verkligen märker att filmen har åldrats en hel del.

Det var en grej i storyn som jag inte alls hade förväntat mig vilket verkligen var trevligt. Det är ju rätt ofta man lyckas lista ut vissa saker men här så lyckades dom verkligen sätta mig på plats. Jag kan förstå varför filmen är en sån klassiker och varför så många tycker om den. Men som jag skrev tidigare så är sci-fi inte riktigt någon favorit. Den droppar lite med ljudet och vissa scener som gör att man tas ut ur filmen. Har hört att den andra filmen i Alien-serien är bättre vilket låter rätt imponerande då det inte är allt för vanligt att en tvåa i en serie är bättre än de första. Nåja, det finns dock en hel del kvalité.

3,5/5

Det här inlägget postades i Sci-Fi, Skräck och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Alien (1979)

 1. Henke skriver:

  Kul val av första film med taggen “The Greats”!

  Jo, jag älskar ju denna film, men så är jag en sucker för sci-fi också. Det jag gillar mest med denna film är skådespeleriet och karaktärerna. Sigourney är bra, Ian Holm är lysande, Harry Dean Stanton, Tom Skerritt osv. Sedan älskar jag miljöerna och filmens känsla. Till sist är den ju riktigt spännande än idag vilket jag finner fascinerande då jag sett den så många gånger. Jag har sett den så många gånger att jag antagligen inte kan förhålla mig neutral till den ens… 🙂

 2. Sofia skriver:

  Spännande med fräscha ögon på en sådan klassiker även om det måste vara svårt att se den och vara helt ospoilad. Men vad tyckte du om Ellen Ripley som rollfigur?

  Huruvida Aliens är bättre än Alien beror nog på tycke och smak — uppföljaren är en betydligt mer renodlad actionrulle. Bra, den med, men på ett helt annat sätt.

  • Simon skriver:

   Sigourney Weaver är en boss i Alien. Lite intressant var det hur dom hade henne i en mer tillbakadragen roll i början av filmen och sen tog hon ett steg fram och blev mainkaraktären längre in. Det var verkligen bra gjort.

 3. Karin skriver:

  Vänta lite… det här är en av de få filmer som jag skulle säga är en klar femma!

 4. Ja, Aliens är bättre, mycket bättre. Det händer mer och segheten som jag upplever i Alien finns inte där. Det är mer action så att säga men hur som helst så är det denna som banad väg för allt och om du frågar mig så är Alien-sagan den bästa filmserien någonsin (vilket kanske inte kommer som en chock).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *