Aliens (1986)

Regissör: James Cameron
Skriven av: James Cameron, David Giler
Skådespelare: Sigourney Weaver, Michael Biehn, Carrie Henn

RT: 98%
IMDB: 8,4

Detta är då den andra filmen i Alien-serien. Aliens är regisserad av James Cameron och är skiven av just honom och David Giler. Vi får ännu en gång följa Ripley flera år efter den första filmen avslutades. Den här gången måste hon dock fara tillbaka till stället där dom plockade upp xenomorphen. Det går givetvis inte som planerat och dom får stå upp emot dom.

Som jag skrev i recensionen om Alien så är jag inget större fan av sci-fi och här är det givetvis inget undantag. Det som dock lockade mig till den första filmen, utöver alla hyllningar, var att storyn verkade rätt intressant. Rätt unikt. Så frågan var ju hur dom skulle kunna göra en tvåa utan att tappa i kvalité. En grej var ju att dom verkar ha gått ifrån skräckgenren från den första filmen till en mer all out action i den här filmen.

Sigourney Weaver är fortfarande boss och har fortfarande en av dom coolaste namnen på film, Ripley. Skådespelarinsatserna är bra över hela casten, trots att det är lite oklart vilken dialekt den unga tjejen i filmen har. Det låter nästan som att hon blandar brittisk engelska med amerikansk engelska, men det är ju en liten nitpick. Relationerna mellan militärkaraktärerna funkar på ett bra sätt trots att dom är lite over the top. En sak som kanske är bäst i hela filmen är set designen. Det dom har lyckats sätta ihop är verkligen speciellt. Xenomorp-stället är grymt. Kvalité.

Men jag tycker ändå inte den här filmen når upp till den första. Det finns några specifika punkter som verkligen sänker betyget. Vars dom tar storyn i den tredje akten tyckte jag inte alls höll samma nivå som resten av filmen. Den öppnade på ett väldigt intressant sätt och fortsatte ett leverera kvalité i den andra akten. Men sen är det som att det spårar ur en aning. Trots att vi får några rätt häftiga scener där så lyckas den inte riktigt hålla kvar mig. Den drar en aning och actionscenerna blir lite over the top. Tråkigt, speciellt när den startade så bra.

Det jag dock kan förstå varför så många tycker om dessa filmer. Överlag så är det två filmer som verkligen hade funkat om dom gjorts nu. Du kan plocka designen på dom olika setsen dom använde och placera dom i en film nu och det hade funkat perfekt. Det säger en hel del om hur bra dom har gjort dessa filmer. Men när det kommer till storyn så finns det ändå en del att säga om. Detta är en film jag ville ha lite mer av, men det finns utan tvekan en hel del kvalité här.

3/5

Det här inlägget postades i Sci-Fi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *