The Thing (1982)


Regissör: John Carpenter
Skriven av: Bill Lancaster, John W. Campbell Jr.
Skådespelare: Kurt Russell, Wilford Brimley, Keith David

RT: 81%
IMDB: 8,2

Ett gäng forskare i Antarctica lyckas komma i kontakt med en alien som kan förvandla sig till personerna som den fångar.

The Thing är ju en film man har hört en hel del gott om. Den nämns ofta som den bästa skräckfilmen genom tiderna, så mina förväntningar var verkligen höga innan jag startade filmen. Storyn lät ju intressant och man kunde nästan direkt dra parareller till Alien.

– Ett gäng personer fast lång ifrån civilisationen? Yes.
– Är dom jagade av ett okänt monster? Jadå.
– En huvudkaraktär som är en jävla badass? Si.

Jag gillar verkligen hur kreativ storyn är. Ett monster som kan ta över sina offer? Ja, det är verkligen något ovanligt. Dom håller verkligen världsklass med dom praktiska effekterna. Varför kan inte fler filmer göra som dom har gjort här? Det känns så jävla mycker mer äkta när dom låter dockor eller vad det nu är göra jobbet istället för nå CGI. Nu kanske monstret blir lite over the top ibland men det är så välgjort så man bryr sig knappt om det.

En grej som Alien var lite svagare med var deras story. Dom har en intressant grundidé men det kan bli rätt enformigt när det är “monstret jagar människor” eller tvärtom. Det The Thing gör så bra är ju att det är som två filmer i en. Det är just det där monstret jagar människor men dom har även man vs man. Då monstret kan ta över människor så skapar det en konflikt mellan personerna i basen vilket verkligen funkar på ett utmärkt sätt. Vem är vem? Vem kan vi lita på? Det lyfter den här filmen från en vanlig monsterfilm till något som är speciellt.

Om vi ska sammanfatta så är detta en rulle med en mycket intressant story och en mycket intressant villain. Kurt Russell är jävligt cool med sitt skägg och läderjacka. Trots att karaktärerna och några scener är lite over the top ibland så funkar det bra. Bästa skräckfilmen genom tiderna? Det vet jag inte. Men jag skulle nog kunna ranka den här högt som en thriller. Mycket bra, rekommenderas.

4/5

Det här inlägget postades i Skräck, Thriller och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till The Thing (1982)

 1. Karin skriver:

  Gillade The Thing jättemycket när jag såg den. Måste se om den snart igen! 🙂

 2. Sofia skriver:

  Kul att den gick hem! Själv skulle jag nog säga att Alien är snäppet bättre, bland annat för att monstret är läskigare. Visst finns det en poäng med praktiska effekter men de riskerar samma form av datering som alla andra effekter och här tycker jag att filmen tappar lite på det.

  När det gäller storyns kreativitet kan jag förstås inte låta bli att påpeka att man i så fall ska tacka Joseph Campbell som skrev den redan 1938
  https://bilderord.wordpress.com/2013/01/14/mandagsinvasion-who-goes-there-1938/

 3. filmitch skriver:

  En av mina absoluta favoritfilmer – prequelen som kom häromåret var inte så illa trots CGI

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *