Dazed and Confused (1993)


Regissör: Richard Linklater
Skriven av: Richard Linklater
Skådespelare: Jason London, Wiley Wiggins, Matthew McConaughey

RT: 94%
IMDB: 7,7

Dazed and Confused utspelar sig i en liten stad i Texas 1976. Vi får där följa ett flertal personer från olika grupper i high school under den sista skoldagen innan sommarlovet. Dom äldre jagar ifatt dom nya freshmen klasserna och ger dom en “hazing” medans dom också försöker ordna ihop en fest för folket i skolan.

Grejen med den här filmen är att detta är ingen story som egentligen borde locka mig. Dessa “festfilmer” brukar oftast falla platt med over the top grejer samt med fullständigt tråkiga karaktärer. Richard Linklater, som både har skrivit och regisserat filmen, har dock satt ihop ett mästerverk inom komedin. Detta är verkligen en speciell film. När det kommer till komedier så har jag oftast placerat dom i två kategorier. Den ena är rena raka komedier (tänk Seth Rogens filmer) samt dramakomedier som Hunt for the Wilderpeople (2016) samt Captain Fantastic (2016). Dazed and Confused passar dock inte in i någon av dom kategorierna. Detta är en sån välskriven film att den nästan ställer sig rakt emellan dom två kategorierna. Storyn är verkligen mästerligt berättad.

Linklater har valt att genom filmens gång flytta sig mellan massor av karaktärer och följa deras storylines (om man nu kan kalla det så i den här filmen). Sånt kan ju dock bli rätt stökigt och rent utsagt tråkigt om dom inte gör det på ett rätt sätt. Men här flyter det på utmärkt och det kan nog vara på grund av karaktärerna. Alla har sina egna quirks vilket i sitt sätt gör dom intressanta. En annan sak är att dom även är enkla att relatera till på ett eller annat sätt.

Vi får även inte glömma dom helt fantastiskt skrivna dialogerna från Richard Linklater. Dom passar in med sina karaktärer och flyter på utmärkt. Det är klockrena citat efter klockrena citat. Filmen har ju även en hel del skådespelare som har klivit ut och blivit rätt stora i Hollywood. Här är bara några av dom;

Ben Affleck: Han spelar en douchebag senior som jagar efter dom unga grabbarna för att veva dom med en paddel (?).

Matthew McConaughey: Det är lite oklart hur gammal hans karaktär är men det är en udda jävel. Utan tvekan en av mina favoriter i filmen.
“All right, all right, all right”
“That’s what I love about these high school girls, man. I get older, they stay the same age.”

Rory Cochrane: Hans karaktär kan vara min andra favorit i den här filmen. Han spelar en weedsmoker. Hans rant om George Washington var klockren.
“George Washington was in a cult, and the cult was into aliens, man.”
“Behind every good man there is a woman, and that woman was Martha Washington, man, and everyday George would come home, she would have a big fat bowl waiting for him, man, when he come in the door, man, she was a hip, hip, hip lady, man.”

Adam Goldberg, Renée Zellweger & Milla Jovovich: Dom har inte en lika framstående roll som dom tidigare nämnda, men alla tre har ju gjort en del i Hollywood sen dess. Nu hade ju dock Zellweger en as liten roll här, men hon får vara med ändå.

Jag satt och funderat lite på varför den här komedin är så mycket bättre än dom moderna vi får nu för tiden. Det vi ofta får nu är filmer med så enkla skämt och nästan barnsliga rakt igenom. Vad kan det bero på? Det jag tror gör att Dazed and Confused funkar så bra är Richard Linklater. Detta är hans film rakt igenom. Det är han som både har regisserat den och skrivit den. Det andra är att han vet hur man sätter ihop intressanta karaktärer och dialoger. Det är en sak att kunna skriva ett manus men man måste också kunna skriva ett BRA manus. Det är nog det dom moderna komedierna ofta droppar i kvalité.

Det blev en jävla rant det här men den här filmen gick verkligen hem hos mig. Det är en riktigt feelgood film som är enkel att rulla igenom med karaktärer som är enkla att tycka om. Dazed and Confused kan mycket väl ha klättrat upp till #1 bland mina komedier. Linklater är kung och detta är ett mästerverk.

5/5

Det här inlägget postades i Komedi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dazed and Confused (1993)

  1. Elsa skriver:

    Så bra och udda film. Linklater är ett geni. Det jag älskar mest i filmen är de välskrivna dialogerna och all härlig 70-tals musik.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *