La La Land (2016)

Innan filmen
När det kommer till nya filmer så brukar jag inte vara någon som blir allt för överhypad. Jag är ju inget större fan av Marvel eller Star Wars, dom största filmserierna just nu där hypen för dom flesta kommer ifrån. Men La La Land är det något speciellt med. Inte nog med hypen från i princip alla så var dom nominerade för 7 Golden Globes och plockade hem alla, ett nytt rekord. Jag har nog ALDRIG varit så här hypad för en film någonsin. Nu hoppas jag verkligen att filmen kan nå upp till mina kanske för höga förväntningar. Men potential det har den verkligen med Chazelle bakom kameran och med Emma Stone samt Ryan Gosling framför. Dom är så jävla enkla att tycka om. Det verkar även vara en feelgood film vilket verkligen är trevligt.

Efter filmen
La La Land är ett mästerverk.
Om någon skulle ställa frågan;
“Simon, varför älskar du film?”.
Då skulle jag bara peka på La La Land. Den beskriver allting jag älskar med film. Fantastiskt foto. Fantastiska skådespelarinsatser. Fantastiska dialoger. Fantastiskt manus. Fantastisk musik. Fantastisk fanstastisk fantastisk.

Det är sällan jag är speechless efter en film men när eftertexterna rullade här så var det som att man satt med hakan i knäna. Jag skrev ju innan att mina förväntningar kanske är för höga på filmen. Men redan i öppningen så satt jag där med ett leende och kände redan då att detta kommer vara speciellt. Damien Chazelle lyckas få en att sitta där med ett leende till att sen sitta där med tårar i ögonen för att sen göra så att man nästan sitter och sjunger med alla sånger. Det är så mästerligt regisserat.

“Every frame a painting” brukar dom ju säga när fotot är så välgjort. Här stämmer det perfekt då det är flera gånger man bara hade kunnat pausa filmen, ta en bild och sätta upp den i en tavla i hemmet. Alla klockrena färger med helt perfekt uppsatta scener, så magiskt allting. Vi kan då vara lite stolta som svenskar då det är Linus Sandgren som är mannen bakom det briljanta fotot då han var deras filmfotograf. Här har han verkligen lyckats.

Skådespelarinsatserna är fullständigt klockrena. Ryan Gosling ger ännu en bra komisk insats efter hans roll i Shane Black’s The Nice Guys. Men här spelar han även musik, sjunger och dansar själv. Det gjorde Emma Stone också och det var hon som verkligen imponerade på mig. Hon gör inte bara dom stora och emotionella scenerna på ett perfekt sätt men även dom mindre grejerna. Dom ska ha sån cred för att dom lade ner tiden för att lära sig att göra alla grejer dom gör i filmen. Så bra.

Alla har vi drömmar. Vissa vill bli fotbollsproffs, vissa vill bli brandmän och andra vill fara till månen. Damien Chazelle lyckades bara inte regissera den här filmen på ett mästerligt sätt, han lyckades också sätta ihop ett mästerligt manus. Det är en sån fin story om att följa sin drömmar och han har lyckats så bra med är att han fick ihop alla musikaliska nummer med main storyn utan att det blev distraherande. Allting funkar utmärkt.

Justin Hurwitz är mannen bakom musiken och det är Justin Paul och Benj Pasek som har skrivit alla texter förutom till en låt. Såna fina låtar som passar perfekt in med allting dom säger i filmen. Det är verkligen ett superbra soundtrack.

La La Land har nog klivit upp som min absoluta favoritfilm. Det är verkligen sällan man går igenom något som håller sån här hög kvalité, det är verkligen speciellt. Dom gör en hel del call backs till klassiska filmer vilket var rätt trevligt trots att jag inte lyckades lista ut alla referenser. Oavsett om ni ogillar musikaler eller inte så skulle jag rekommendera La La Land till ALLA. Jag är ingen som brukar ge mig på musikaler men La La Land är mer än bara en musikal. Den har allt.

Jag älskar film och jag älskar La La Land.

5/5 – 10/10 – 100/100

Det här inlägget postades i Drama, Romantik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till La La Land (2016)

 1. Lena skriver:

  Jag är extremt rädd för den här filmen ärligt talat, för jag är så rädd att jag ska bli besviken just för att den är så hyllad. Även om jag läser att de flesta känner likadant och inte blir besvikna. Men ska nog vänta i alla fall en vecka till innan jag ser den, då den spelas på en liten privat biograf här i närområdet. För denna måste man se på bio känns det som.

  • Simon skriver:

   Ja, var ju likadant för mig. Trodde att jag skulle bli besviken men icket. Men gillar du musik och FILM då rekommenderas ju verkligen den här.

 2. Sofia skriver:

  Ojoj, vilka lovord — visst är det härligt med härliga filmer? 🙂 Jag tänkte också på det du kommenterar att Gosling var en bra och lagomt humoristisk vägg för Stone att studsa sina känslobollar mot.

  • Simon skriver:

   Ja, det är ju verkligen det!
   Hade inte förväntat sig så mycket komedi som dom lyckades blanda in i dialogerna. En hel del “fysisk” komedi också, väldigt välgjort.

 3. Mika skriver:

  Oj! Vilket betyg. Jag är lite sugen på denna film men är rädd att den ska vara glättig. Men om fotot är så bra och Gosling gör (ännu) en bra insats så är den värd en titt 🙂

 4. Elsa skriver:

  Längtar så efter att äntligen få se denna. Är orolig för besvikelse men samtidigt tror jag verkligen att jag kommer älska den så förhoppningsvis lever den upp till mina förväntningar precis som den gjorde för dig! 🙂

 5. Seriespaning skriver:

  Wow, vilken hyllning! Känner lite som Lena i ovanstående kommentar men blev fruktansvärt sugen på att se denna nu!

 6. Pingback: La La Land (2016) | Jojjenito – om film...

 7. Pingback: La La Land igen! | FILMNIGHT

 8. Fiffi skriver:

  Åååå vilken härlig hyllning! Din filmkärlek lyser verkligen igenom i allt du skriver 😀

 9. Pingback: La La Land (2016) | Absurd Cinema

 10. Pingback: LA LA LAND

 11. Henke skriver:

  Underbart att du gillar filmen så mycket. Det är fantastiskt när en film uppfyller ens förväntningar som denna gjorde för dig.

  Du skrev att du förväntade dig en feelgood-film. Vad tycker du om slutet av filmen? Hur huvudpersonernas drömmar blir uppfyllda men samma drömmar krossar deras chans på kärleken. Personligen älskade jag slutet, inte minst eftersom det går helt emot de troper som gäller i musikalgenren.

  • Simon skriver:

   Håller helt och hållet med dig. Riktigt bra slut och det var ju inget man hade förväntat sig. Så jävla snyggt gjort hela montaget också.

 12. Pingback: Moonlight (2016) | FILMNIGHT

 13. Pingback: Inför Oscarsgalan 2017 | FILMNIGHT

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *