The Departed (2006)

3,5/5

“I’m gonna go have a smoke right now. You want a smoke? You don’t smoke, do ya, right? What are ya, one of those fitness freaks, huh? Go fuck yourself.”

Det är Martin Scorsese som regisserar ännu en gangsterrulle, det är inget nytt när det kommer till det. The Departed är ju en film som man har hört massvis om och allting är i princip postivt. Jag håller inte filmen lika högt som alla andra men den visar utan tvekan en hel del kvalité.

Positiva saker
Storyn;
För det mesta så är det en väldigt intressant grundidé. Vi har två poliser, en framgångsrik och en som blev utslängd. En jobbar som undercover hos en brutal gängledare medans den andra jobbar åt gängledaren inne hos polisen. Så dynamiken mellan dom två olika storylinesen är väldigt bra. Så det blir lite katt och råtta över det hela när dom ska lista ut vem som är vem. Mycket bra.

Regi;
Martin Scorseses regi är för det mesta klockrent. Det finns en hel del intressanta scener som är så välgjorda. Man fick även lite Quentin Tarantino vibbar i vissa scener, speciellt med våldet.

Dialogerna;
För det mesta så funkar dialogerna utmärkt rakt genom hela filmen. Komedin mellan poliserna är en av höjdpunkterna.

Skådespelarinsatserna;
Jack Nicholson. Superbra.
Leonardo Di Caprio. Superbra.
Vera Farmiga. Superbra.

Negativa saker
Matt Damon;
Det är nästan så att jag placerar honom med skådespelare som i princip spelar sig själv i filmerna. Här tycker jag han inte är i närheten av sina medspelare när det kommer till kvalité.

Dialogerna;
Här ovanför nämnde jag att dialogerna var en av dom positiva sakerna. Men det var “för det mesta”. Ibland blir det jävligt over the top och faller rätt platt.

Deus Ex Machina;
Här är det svårt att säga något utan att spoila. Så jag tänker inte nämna det, men det är en grej som jag inte alls tyckte om i storyn.

Editeringen;
I vissa scener så är editeringen väldigt udda. Jag trodde det var något som spelade in i hur dom skulle berätta historien men det blev ingenting annat av det. Det var verkligen udda klippt ibland.

Det är utan tvekan en välgjord film med en intressant story. Men efter alla hyllningar så blir det ju lätt att ens förväntningar är rätt höga. The Departed nådde inte riktigt upp till dom. Men då är jag inget superfan av gangsterrullar heller, så det kanske spelar in. Men det är utan tvekan en bra film, det är det inget snack om saken.

Det här inlägget postades i Drama, Thriller och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till The Departed (2006)

  1. Sofia skriver:

    Åhå, jag har problem med två helt andra skådisar i den här filmen än Matt Damon. Och känner att jag nästan har svårt att bedöma Farmigas prestation eftersom hennes roll är så otroligt meningslös och onödig.

    Men vi är ju rörande eniga om slutomdömet 🙂

    https://bilderord.wordpress.com/2017/01/09/the-departed-2006/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *