Tomb Raider (2018)

Detta var en film som jag inte hade ett allt för stort intresse runt, mest på grund av att jag nästan inte har någon som helst koppling till varken spelen eller filmerna med Angelina Jolie. Så jag har ingen referens hur nära den här nya filmen landar med spelet.

Det var egentligen bara Alicia Vikander som lockade med den här nya upplagan av Tomb Raider. Man hade ju hört innan att det är just henne som lyfte filmen vilket var båda roligt och intressant i sig. Hon har ju inte haft för många framgångar om man går efter Box Office sifforna och om den här filmen skulle lyckas så skulle det lyfta henne något enormt i Hollywood.

Men jag gick in i biosalongen med väldigt låga förväntningar. Det är ju trots allt en film som är baserad på ett TV-spel och Hollywood har ju inte riktigt lyckats på den biten. Trailern dom släppte var ju inte heller något att jubla över. Den verkade helt enkelt vara en helt vanlig blockbuster.

Vilket den också var.

Alicia Vikander funkar klockrent i huvudrollen. Hon ser för jävla tuff ut i sin läderjacka och har verkligen byggt om kroppen för den här rollen. Men det är ju ändå lite synd att dom har två skådespelare som håller Oscars-klass i Alicia Vikander och Walton Goggins men dom får inte riktigt något rejält att jobba med. Det verkar ju vara standard i såna här blockbusters att dom saknar något djup.

Det ska sägas att det är sällan man ser en kvinnlig karaktär ta så jävla mycket stryk som Alicia Vikander gör här. Det kanske blir lite overkligt ibland men damn, hon får verkligen ta några smällar genom filmens gång.

Hela backstoryn runt Himiko i filmen var intressant och jag tycker dom lyckades sätta ihop den med mainstoryn på ett rätt bra sätt.

Men det finns en hel del grejer som inte riktigt funkar, speciellt i både manus och regi. Det är några tropes som är så jävla onödiga och som allt för ofta dyker upp i såna här filmer. Det första är att “the bad guy” har övertaget på våra hjältar men ska stå och snacka, vilket i sig leder till att dom inte har kontroll på situationen. Det andra är när dessa bad guys ska vara tränad militär men kan inte träffa folk från några meter med deras gevär. Det är två grejer som är så jävla löjliga och som inte ens behöver vara med i filmerna. Trots att filmen känns som ett äkta TV-spel i vissa delar så betyder det inte att dom behöver slappa med manus och regi på det viset. Det är små grejer som sänker såna här blockbusters.

Det ska dock sägas att det finns potential här. Men den stora frågan är ju om dom kommer få bygga vidare på den här franchisen. Det gäller att dom lyckas sälja biljetter för att Alicia Vikander ska fortsätta i den här rollen. Det skulle ju vara riktigt kul om dom skulle få bygga vidare på det här då det inte riktigt görs såna här filmer nu för tiden. Sure, Atomic Blonde har en badass kvinna i huvudroll men den var ju lite mer riktad åt äldre. Här har vi en blockbuster med en kvinnlig huvudkaraktär som är riktad mot en yngre publik. Om ni sätter en 12-årig tjej i biosalongen så lär dom nog älska den här filmen. Den är väldigt speciell på det viset.

Om ni går in i den här filmen med förväntningar att det är en over the top TV-spelsfilm, då lär ni nog inte bli allt för besvikna. Det finns glimtar av kvalité här och där i filmen, främst en fightscen i andra akten, men utöver det så landar den som en helt vanlig popcornfilm. Det kanske duger bra ändå.

Det här inlägget postades i Adventure och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *