Victoria (2015)

fid16103

Director: Sebastian Schipper
Writers: Sebastian Schipper, Olivia Neergaard-Holm
Actors: Laia Costa, Frederick Lau, Franz Rogowski

En ung spansk kvinna som nyligen har flyttat till Berlin träffar ett gäng med killar efter en utekväll. Det hon inte vet är att dom har en hemlighet.

Detta är en film som det har snackats en hel del om. Birdman var ju en mycket framgångsrik film där dom spelade på hela grejen med “one shot” genom hela filmen. Nu hade dom ju dock sina cuts genom filmen, men dom var gömda. Victoria har inga cuts. Filmen rullar non stop i drygt 2 timmar och 15 minuter när vi får följa med den här kvinnan och dessa grabbar genom natten i Berlin.

Jag visste inte riktigt vad filmen handlade om när jag startade den. Det jag visste var att det skulle vara one shot rakt igenom, samt att man skulle följa med dom genom Berlin. Så jag förväntade mig en mer tillbakadragen “enkel” film rakt igenom. Sån där slice of life story. Det började även så och oväntat nog så tyckte jag om det. Dom sköna dialogerna, dom sköna karaktärerna.

Men sen är det som att storyn tar fart rejält. Det blir mer dramatiskt, mer tempo i det hela. Det var även väldigt intressant att spela den här filmen utan några som helst undertexter på tyskan. Det gör så att man är lite som mainkaraktären, då hon inte förstår när dom pratar på tyska. Så man får info ungefär samtidigt som hon får det.

victoria-schipper

Jag gillade verkligen den här filmen. Det är så häftigt att dom lyckats göra en film utan några cuts. Det blir så att man är med dom på hela den där resan i staden. Allt känns närmare än vad det är. Man är mitt i allting. Briljant.

Nu finns det ju dock några saker som jag inte tyckte om och det är mot längden av filmen. Det blev lite så att dom drog lite i vissa scener, vilket i sig gjorde spellängden längre. Dom hade nästan kunnat plocka bort några scener och kortat ner den med 20-30 minuter och ändå haft en mycket bra film.

Men överlag, en mycket imponerande och bra film. Rekommenderas verkligen.

4/5

Det här inlägget postades i Drama, Thriller och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *