Topp 5: TV-Serier

Det är inte bara filmer som jag rullar igenom det blir även en hel del olika serier. Då jag har funderat lite på att lägga upp lite recensioner om TV-serier så kan en topplista vara en bra start på det. För mig så är det lite som att filmer är korta berättelser medans serier är som böcker. Dom är längre och man får oftast mer ut av storyn som dom berättar. Jag har valt att inte räkna in komediserier på den här listan då jag inte tycker det är allt för rättvist att sätta ihop dom med “vanliga serier”. Här är då min topp fem lista.

5. Fargo (FX)
– Serien har två säsonger som inte håller ihop. Det vill säga att ena säsongen handlar om en story medans den andra handlar om en annan. Namnet är ju från Coen brödernas film och den här serien har givetvis plockat en del från den filmen.

Båda säsongerna håller väldigt hög kvalité både i foto och skådespelarinsatserna. Billy Bob Thornton och Martin Freeman storspelar i första säsongen. Andra säsongen så har vi en rätt blandad cast med Patrick Wilson i huvudrollen. Men där är det sidokaraktärerna som spelas av Kirsten Dunst, Jesse Plemons och Bokeem Woodbine som håller hög kvalité.

Det är ju ett crimedrama som är satt i en småstad vilket verkligen fungerar. Lägg därtill fotot och hur dom berättar storyn så höjs verkligen den här serien. Den har utan tvekan en plats på min topplista.

fargo_filmsandpies_008

4. Bloodline (Netflix)

“Sometimes you know something’s coming. You can feel it. In the air. In your gut. And you don’t sleep at night. The voice in your head is telling you that something is going to go terribly wrong and there’s nothing you can do to stop it. That’s how I felt when my brother came home.”

– Netflix har en förmåga att plocka fram kvalité när det kommer till TV-serier, Bloodline är inget undantag. Det är en riktig slowburn serie där vi får följa den rätt så splittrade familjen Rayburn. På utsidan så verkar dom vara en perfekt familj men när man väl får följa med dom mer och mer så märker man att det är en hel del sprickor. Ben Mendelsohn, som spelar det svarta fåret i familjen, är fantastisk i sin roll. Han plockade ävne hem en Emmy för den rollen.

Hela atmosfären runt Key West och stället hela serien utspelar sig på är så välgjort. Det känns smutsigt, blött och varmt. Dom säljer det verkligen på ett utmärkt sätt. Dialogerna är fantastiska tillsammans med skådespelarinsatserna med Ben Mendelsohn och Kyle Chandler i spetsen. Gillar ni slowburns med en välgjord story så rekommenderar jag verkligen den här.

Bloodline (Netflix) TV Series Season 1, 2015 Shown: Kyle Chandler

3. Breaking Bad (AMC)
– Well, detta är ju en serie som är väldigt populär. Det är många som har den här serien som etta på deras lista och det kan man förstå. Den plockade hem massvis med priser under seriens gång. Bryan Cranston och Aaron Paul gör ett väldigt bra team. Vince Gilligan har verkligen lyckats skriva ihop en väldigt intressant TV-serie.

Det finns inte så mycket man kan säga om den här då jag tror dom flesta redan har hört talas om den. Vill ni ha ett bra drama så är ju Breaking Bad ett givet val kan man tycka.

960

2. Lost (ABC)
– Det är få TV-serier som har lyckats hålla fast mig så bra som Lost gjorde. Jag följde inte serien när den gick på TV utan jag gick igenom den år senare. Det tog ändå ett flertal månader att gå igenom alla 120+ avsnitt som finns. Det är inget genialiskt foto eller några superbra skådespelarinsatser. Det som lyfter och håller en kvar i den här serien är storyn. Den är så intressant och så udda där vi får följa ett gäng personer som har fastnat på en öde ö efter deras flygplan har kraschat. Men det är så mycker mer än det som pågår runtomkring.

Serien är dock så lång med så många avsnitt vilket kan göra att tempot kan sänkas en hel del. Vilket nog inte är för alla om man säger så. Men det är just den här storyn som gör att man verkligen orkar mata igenom så många avsnitt. Lost är utan tvekan en av mina favoriter.

6f65c2aafbe48a58d1822edd7774ecb7

1. The Leftovers (HBO)
– Jag rankar tv-serier på samma sätt som jag gör filmer. Ska dom få det högsta betyget så måste i princip allting stämma. The Leftovers klev rakt in som etta på min lista på grund av det. I dom flesta serierna eller filmerna så kan man säga

“Det och det var bra men…”

Det finns ofta ett MEN där inne som man lägger till när man har några problem med serien/filmen. The Leftovers saknade helt och hållet några men för mig. Detta är en serie som verkligen funkade för mig. Vi har en story runt ett mysterium vilket jag verkligen tycker om. Vi har ett väldigt bra foto och några mycket bra skådespelarinsatser. Lägg därtill deras enormt bra användning av musiken så höjs bara allting.

Serien startar tre år efter en grej som dom kallar “Sudden Departure” vilket var en obeskrivlig sak som hände runt om i världen där 2% av världens befolkning bara försvann. Poff, så försvann 140 miljoner människor. Det är grunden av storyn men det är familjen Garvey vi får följa.

Detta är egentligen ingen serie om folket som försvann, utan det är om folket som stannade kvar. Varför är dom kvar? Vad händer med dom som stannar kvar? Vi har sekter som startas upp och massor med olika grejer som händer. Sån fantastisk serie som alla borde ge en chans, så bra.

justin-theroux-and-christ-009

Det här inlägget postades i TV-Serier. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Topp 5: TV-Serier

 1. Sofia skriver:

  Jag upplever att många tyckte att Lost tappade rejält mot slutet, men du verkar inte dela den uppfattningen?

  Och The Leftovers, har den kristna övertoner? Det känns som att den påminner väldigt mycket om rapture/left behind-konceptet.

  • Simon skriver:

   Jo, det är ju många som sagt det om Lost. Jag hade väl inte allt för stora problem med slutet som helhet, men det kanske berodde på att jag matade igenom serien när alla avsnitt var klara. Hade nog varit mer frustrerande om man hade varit tvungen att vänta på alla avsnitt.

 2. Pappan skriver:

  Två av mina personliga favoriter finns med på listan – LOST och Breaking Bad. Övriga tre har jag inte sett än, men är med på min att se-lista!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *