13 Hours (2016)

13-002

3/5

Vi fortsätter med fler verklighetsbaserade filmer efter Compliance (2012) och Everest (2015). Detta är då historien om 6 militärer som försvarade en USA bas som blev attackerad i Lybien och blev i princip lämnade där ensam av sitt egna land utan någon större hjälp. Detta är ju en situation som det har snackats en del om under valåret då Hillary Clinton var secretary of state när detta skedde.

Filmen är regisserad av Michael Bay och där slutar nog folk lyssna på vad man säger. Han är väl inte något geni när det kommer till att sätta ihop filmer och han har blivit enormt sågad för sina Transformersfilmer och hans rätt over the top actionfilmer. Men han sopar hem en hel del pengar på att göra dom filmerna så det ska han väl ha lite cred för. Här ger han sig dock på en mer grundad story och gör det faktiskt bra. I vissa scener så faller han tillbaka på standard actionsvamlet (som bilscenerna till exempel) men han lyckades även sätta ihop flera väldigt kreativa scener. Han kan action och när det väl dyker upp i den här filmen så är det välgjort.

Men det är tveksamt om filmen verkligen behövde vara drygt 2 timmar och 20 minuter lång. Dom hade nog kunnat plocka bort 30 minuter och ändå ha en bra film, speciellt från öppningen. Dom tar sån tid på sig att lägga upp allting med en hel del andra grejer som dom hade kunnat lägga in på ett smidigare sätt istället.

Skådespelarinsatserna är bra rakt igenom speciellt av John Krasinski i huvudrollen. Detta är ju dock ingen film där dom får visa sina kvalitéer då dom mer ska spela skäggiga militärmän med lite humor. Det är väl just Krasinski som får några scener och visa upp vad han kan och han säljer det väldigt bra.

Detta är utan tvekan en stabil och välgjord film. Men om man ska dra parrareller till Everest så lyckades den filmen hålla fast mig och göra det emotionellt eller spännande är det behövdes. Den här filmen hade såna situationer men lyckades inte riktigt hela vägen som jag hade velat. Ett minus är spellängden. Betyget blir en stabil trea.

Det här inlägget postades i Drama, Thriller och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till 13 Hours (2016)

 1. Movies - Noir skriver:

  Först och främst, förmodligen bara ett litet misstag, men filmen är väl från 2016 och inte 2012?

  Jag såg denna på en förhandsvisning på bio och blev faktiskt riktigt nöjd. Trodde inte riktigt på den med tanke på Michael Bay (som du också noterar), men verklighetsbaserat och med bra action, då blir det en tät film värd en titt.

  Vet att inte alla gillar den, och det är inte årets film, men på den övre halvan hamnar den i mitt tycke.

  Så här skrev jag om filmen.

  • Simon skriver:

   Den är till och med från 2016 så det blev lite fel i rubriken, fixat nu!

   Ja precis, filmen var utan tvekan rätt trevlig.

 2. Sofia skriver:

  Mja, jag hänger nog inte riktigt med er här. Filmen är stabil i så måtto att produktionsvärdet är högt och den kunde absolut bli kortare. Men i övrigt tycker jag att tyvärr att den både var ambivalent i sina värderingar och rätt trist.

  https://bilderord.wordpress.com/2016/02/17/13-hours-the-secret-soldiers-of-benghazi-2016/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *