The Dawn of the Planet of the Apes (2014)

4,5/5

Fan vad jag gillar dom här filmerna. Den här är nästan bättre än The Rise of the Planet of the Apes. Jag är inget större fan av flera av “franchise-serierna” som till exempel Star Wars och Harry Potter. Dom gör utan tvekan bra filmer, men det funkar inte riktigt exakt som jag vill. Men Planet of the Apes levererar så mycket kvalité och har en sån intressant story att berätta.

The Dawn of the Planet of the Apes utspelar sig ett x-antal år efter den första filmen (vet inte exakt hur många år det är mellan filmerna). Jag gillar verkligen hur djupt dom går in på relationerna mellan människor och aporna samt mellan aporna dom själv. Vill inte säga mer om storyn än så då det kan bli lite för mycket spoiler av allting.

Jag hade två negativa saker att säga om den första filmen och det var att dom använde sig av “superhero fotot” samt att det blev lite för mycket popcornfilm över det hela. Fotot i den här filmen är nästan motsatsen till den första. Det är mörkare och det är mer cleant vilket verkligen var välgjort.

Karaktärerna är fortsatt väldigt bra. Jason Clarke som hade en av huvudrollerna i Everest (2015) gör det bra i en av huvudrollerna här. Andy Serkis håller som väntat hög kvalité som Caesar. Dom har även Gary Oldman på ett hörn som gör det stabilt i det han fick jobba med. Det är inte en enda svag insats i hela filmen, så ett plus till det.

En grej som jag verkligen gillade var hur alla karaktärer i den här filmen har en motivation till allt dom gör, vilket ibland inte förklaras bra när det kommer till filmer. Men här förstår man varför vissa karaktärer tar dom beslut som dom gör. Det går ju också ihop med karaktärerna som var med i den första filmen. Det är verkligen något jag tycker om, så välgjort rakt igenom.

Det finns två scener i den här filmen som verkligen står ut. Matt Reeves och hans team lyckades sätta ihop en mycket snygg one take scen samt en 360-scen som funkade asbra. Matt Reeves är ingen jag hade hört talas om tidigare, men han har tydligen bara gjort tre långfilmer tidigare, där två av dom är Cloverfield från 2008 och Let Me In (2010). En mycket intressant regissör om man går efter den här filmen.

Komedin och actionscenerna var oväntat bra. Jag hade inte förväntat mig så många komiska scener som dom hade, vilket var trevligt. Actionscenerna håller även dom en hög kvalité. Både Rise of the Planet of the Apes och den här är verkligen på gränsen till en femma i betyg, iallafall denna. Jag är verkligen helt såld på dom här filmerna, så bra.

Det här inlägget postades i Drama, Sci-Fi och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till The Dawn of the Planet of the Apes (2014)

 1. Emelie skriver:

  Nej, jag är inte heller världens största fan av Harry Potter-filmerna. Alltid tyckt dem är så otroligt långtråkiga!

 2. Elsa skriver:

  Älskar också dessa filmer. Har du sett någon av de äldre versionerna? Finns ju jättemånga som sträcker sig ända tillbaka till 60-talet (om inte längre) men själv har jag bara sett Tim Burton’s version från 2001, samt de nyare filmerna Rise och Dawn. Rise är min favorit, men älskar båda de andra också! Gillar också att Dawn är lite mörkare och därav mer skrämmande på något sätt, men jag kommer bara inte över hur mycket jag älskade Rise när jag såg den för första gången så den hamnar ändå längst upp på min personliga topplista 🙂

  • Simon skriver:

   Ja, det finns ju en hel del olika versioner av den här serien. Men jag har inte gått igenom dom äldre. Exakt, Dawn är mörkare i ton både när det kommer till fotot och storyn. Den är nästan bättre än den första av dom!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *