Winter’s Bone (2010)

3/5

Detta är verkligen en grå och dyster film rakt igenom. Det är inte bara hur dom har filmat och fotot som är grått men även hur karaktärerna bor och vad som föresgår i storyn.

I storyn så får vi följa 17-åriga Ree som bor med sin mamma, som är sjuk och inte kan göra allt för mycket, samt med hennes två syskon. Hennes farsa är försvunnen och det är då Ree som får ta hand om allting. En dag knackar polisen på dörren och säger åt dom att om inte deras farsa dyker upp på ett visst datum så kommer huset och allting tas ifrån dom. Det är därifrån storyn tar vid och vi får då följa Ree när hon försöker leta reda på sin far där hon träffar på olika personer i området för att få ledtrådar.

Detta är verkligen en rejäl slowburn. Dom tar en hel del tid på sig för att berätta den här storyn och lägg därtill det gråa fotot, som jag inte riktigt tyckte om, så drar filmen en aning. Det som dock håller filmen på en bra nivå är Jennifer Lawrences insats. Hon var tydligen 19 år när dom spelade in filmen och jag tror det var i den här filmen hon slog igenom på riktigt, så skicklig.

En sak som jag tyckte var intressant med filmen var hur många starka kvinnor dom har i mainrollerna. Det är inget jag brukar tänka på annars, men det var något jag märkte av efter ett tag i filmen. Det brukar ju ibland bli så att dom faller in i tropesen med “kvinnor behöver män” för att klara sig i såna här typer av filmer, men här så lyckas dom verkligen sälja det på ett bra sätt.

Detta är då en film som tar tid på sig att förklara storyn samt sätta upp hela området filmen utspelar sig i. Det gråa och kalla fotot funkade inte riktigt för mig, vilket var lite av en besvikelse. Jennifer Lawrence var dock väldigt bra.

Det här inlägget postades i Drama, Thriller och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Winter’s Bone (2010)

  1. Sofia skriver:

    För min del blev det nästan tvärtom, i vanliga fall gillar jag inte alls white trash-filmer men den här blev jag väldigt förtjust i. Mycket tack vare Lawrence. Som du säger, otroligt duktig!

    • Simon skriver:

      Det var nästan som att vi följde en sidostory i en film. Hela grejen runt hennes farsa hade ju kunnat vara en egen film. Ja, hon var verkligen riktigt bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *