Moonlight (2016)

4/5

Moonlight är då en av dom mest hyllade filmerna som släpptes 2016. Dom har fått nästflest nomineringar till Oscargalan (8) där bara La La Land är före dom med 14. Jag kan verkligen förstå varför den har fått såna hyllningar, inte bara för kvalitén men när den släpptes. USA är ju inne i en svacka om man säger så med allt som pågår och en sån här film kliver rakt in i det. Det är en story om en afroamerikansk pojke/tonåring/man när han växer upp i ett ghetto i Miami. Han har en morsa som är drogmissbrukare och blir mobbad i skolan. Det låter ju ändå rätt cookie cutter för dom här karaktärerna när det kommer till film. Men det dom har annorlunda från andra filmer är att huvudkaratären är gay vilket direkt ger oss en helt annan bild av en sån story.

Hur vanligt är det med en film som är helt afroamerikansk? Inte bara karaktärerna i filmen utan regissören också.

Som sagt så är ju filmen uppdelad i tre delar där vi får följa huvudkaraktären när han växer upp i den omgivningen som gay. Det är ett väldigt smidigt sätt att berätta en längre story.

Det är Mahershala Ali som har fått en Oscarsnominering för sin roll i den här filmen. Jag vet inte riktigt om jag kan hålla med om det. Då hade jag nästan hellre haft Trevante Rhodes som spelar den äldsta versionen av huvudkaraktären. Han är vältränad och har den där “gangster looken” över sig men lyckas förmedla sån sårbarhet på ett sånt bra sätt. Han gör även dom små sakerna som dom två yngre skådespelarna gjorde tidigare i filmen klockrent. Naomie Harris fick också en nominering och det kan jag helt och hållet hålla med om.

Är jag intresserad av den här typen av filmer? Nej inte riktigt. Är den lika bra som många säger? Nej, det skulle jag inte säga. Är den bra? Jajemän. Moonlight gör det mesta rätt men då detta inte är typen av filmer som jag tycker om så lyckas den inte riktigt lyfta, speciellt efter alla hyllningar den har fått. Men dom är utan tvekan värda sina nomineringar. Rekommenderas.

Det här inlägget postades i Drama och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Moonlight (2016)

  1. Sofia skriver:

    Jag håller med om att Moonlight gav något utöver det förväntade men hade svårt att tycka lika bra om den betygsmässigt som du.

  2. Pingback: Moonlight (2016) | Rörliga bilder och tryckta ord

  3. Pingback: MOONLIGHT

  4. Pingback: Moonlight (2016) eller: Förortssaga med Terrence Malick-ögon | Absurd Cinema

  5. Pingback: Moonlight (2016) | Jojjenito – om film...

  6. Pingback: Årslista 2016: Plats 20-11 | FILMNIGHT

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *