Moana (2016)

Moana (Auli’i Cravalho) är uppväxt på den lilla ön Motunui och är dotter till hövdingen på samma ö. Hon är den som ska ta över ledarrollen när hennes far väljer att pensionera sig. Flera år innan så hade halvguden, Maui (Dwayne Johnson), stulit hjärtat från en “ögudinna” vilket har gjort så att fiskarna runt deras ö försvinner och det går inte att odla mat. Moana har blivit utvald av havet att leta reda på Maui och få honom att återställa allting som det var tidigare.

Det var egentligen bara en grej som lockade mig till den här filmen och det var musiken. Jag hade tidigare hört huvudlåten som spelas överallt och jag tyckte verkligen om den. Sen blev jag lite förvånad att filmen utspelar sig lite som en musikal ala La La Land med sångnummer och sånt mitt i storyn, vilket givetvis var positivt då jag är så jävla förälskad i La La Land. Auli’i Cravalho som gör rösten till huvudkaraktären har en mycket fin sångröst vilket givetvis höjer musiken i filmen. Nu blev jag dock inte såld på alla låtar som spelades (som det var i La La Land) men dom levererade ändå rätt skön musik.

Storyn är väl sisådär. Det verkade verkligen som att dom hade fått trimma bort fettet på filmen då speciellt öppningen kändes jävligt stressad. Tempot varierade väldigt mycket där dom går från att ha en actionscen till att sitta och ha dialoger i typ 10 minuter. Dom lyckades ju inte riktigt sätta det klockrent.

Behöver man ens nämna animeringen? Det är Disney och dom fortsätter att leverera högsta kvalité när det kommer till det. Så välgjort och cleant rakt igenom.

Zootopia, som Disney också släpptes under 2016, håller jag dock högre än Moana. Främst då den filmen lyckades blanda det barnsliga med lite mer vuxna grejer. Moana blir nästan för barnslig i vissa lägen. Jag tycker också att skämten faller rätt platt allt för ofta.

Så om vi sammanställer allting så skulle jag säga att detta är en trevlig aninmerad film med rätt så bra musik. Trots att den blir lite barnslig ibland så lyckas den ändå leverera några fina scener. Animeringen är högklassig som väntat. Men jag tror att filmen hade funkat ännu bättre om den var lite längre (vilket jag sällan säger). Främst för att ge oss lite mer av karaktärerna och inte stressa fram öppningen av filmen. Men det finns utan tvekan en hel del kvalité här.

3,5/5

Det här inlägget postades i Animerat och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Moana (2016)

  1. Lena skriver:

    Animeringen var riktigt bra. Gillade att hon verkligen visade känslorna genom olika ansiktsrörelser och precis som du säger musiken är väldigt bra. Har inte hunnit med att see Zootropolis/Zootopia ännu men måste verkligen prioritera den och Insidan ut snart alla tjatar om dem haha

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *