It Comes at Night (2017)

Detta är en film som jag har varit väldigt intresserad av sen dom släppte den briljanta postern. Mannen bakom kameran är Trey Edward Shults och detta är hans andra långfilm. Hans första film är Krisha (2015) som är en mörk bild av beroende och hur det spelar ut sig under en familjeträff. Den kändes som en “äkta skräckfilm”. It Comes at Night marknadsförs ju som en skräckfilm, men det är egentligen ingenting jag kan hålla med om. Den lutar sig nog mer åt psykologisk thriller med delar av skräck inblandat.

Paul (Joel Edgerton) bor tillsammans med sin fru Sarah (Carmen Ejogo) och deras son Travis (Kelvin Harrison Jr.) i ett stort hus mitt ute i skogen. Det är tidigt klart att det är någonting udda som försegår i världen. Redan i öppningen så får vi träffa våra huvudkaraktärer, ståendes med gasmasker i ett rum draperat i plast. Vad är det som pågår? Varför har dom hamrat igen alla fönster? När sen en man försöker bryta sig in huset så tar storyn fart.

En grej som är tydlig är hur tyst filmen är. Dom har valt att knappt använda någon som helst musik igenom filmen vilket verkligen lägger till extra på spänningen. Något som jag även noterade var hur täta alla gångarna i deras hus är. Shults har hittat några utmärkta scener med karkatärerna som vandrar runt i mörkret med lykta och försöka leta sig igenom denna täta stuga.

Jag skulle dock säga att marknadsföringen inte är klockren. Det kan vara en av anledningarna till att den “vanliga publiken” inte tycker om filmen. Dom går in och förväntar sig en rejäl klassisk skräckfilm. Detta är verkligen inte det. Den har ett rätt lågt tempo, som funkar utmärkt med det dom berättar, men det är nog inget som lär gå hem hos alla.

Joel Edgerton gör en briljant insats i huvudrollen. Jag hyllade dialogerna i Trey Edwards Shults förra film och det är samma sak här. Jag tycker verkligen om när dialogerna flyter på och känns äkta, nästan som att dom är improviserade. Lägg därtill en skicklig skådespelare som Joel Edgerton och det blir succé.

Fotot är väldigt stilrent och väl ihopsatt. Shults har även lyckats med att bygga spänningen till enorma nivåer. Det var flera gånger man satt och spände sig något enormt i biostolen. Så välgjort.

Är det en film jag skulle rekommendera till alla? Nja, det vet jag inte. Det är en fint filmad och tät film med en riktigt bra insats av Edgerton i huvudrollen byggt runt en story med en hel del mystik runtom sig. Är det något som låter bra då borde ni verkligen gå igenom den. Men förvänta er inte någon klassisk skräckfilm.

4/5

Det här inlägget postades i Skräck, Thriller och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till It Comes at Night (2017)

  1. Karin skriver:

    Snygg och bra skräckfilm! Men som du säger ingen hoppa-fram-skräck som många förknippar som “riktig” och “klassisk” skräck. Detta är mer psykologisk skräck och de är ofta de som sitter kvar längst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *