Problemen med The Walking Dead

Det är nog ingen show som gör mig lika frustrerad som TwD. Dom har en sån intressant grund att bygga ifrån och potential att verkligen göra någonting väldigt bra. Men gång på gång så gör dom mig och många andra besviken. Det går att dra några paralleller till Game of Thrones, med det menar jag inte kvalitén på serierna överlag men några av delarna i dom serierna.

Här är några av dom;
– Väldigt bra skådespelarinsatser från flera av skådespelarna. Främst Andrew Lincoln (Rick), Melissa McBride (Carol), Lena Headey (Cersei) och Peter Dinklage (Tyrion).
– Har redan en grund runt storyn från böcker/serietidningar.
– Dom är flaggskeppsserier på sina kanaler.
– Fantasyvärldar.
– Zombies (Nåja).
– Dom två mest populära serierna på TV.

Så jag vill lägga fram den här texten på ett sätt där vi kan jämnföra vad Game of Thrones, för det mesta, gör rätt och vad The Walking Dead gör fel. Som jag skrev tidigare så är detta inte en jämnförelse om deras kvalité överlag för där är Game of Thrones helt överlägsen.

– AMC
Det är ju inte svårt att undgå allt snack om det som pågår bakom serien. Serien har haft tre showrunners sen dom drog igång serien. Frank Darabont hade bara hand om serien under första säsongen, Glen Mazzara tog över säsong två och tre sen klev Scott M. Gimple in och tog över skeppet. Att ha så många skiften i en sån viktig position måste ha stökat till det en hel del.

Game of Thrones har ju endast haft David Benioff och D.B Weiss sen starten av serien. Att ha samma folk från starten är viktigt för att verkligen hålla kvar samma bild av showen som dom vill.

Det ska ju dock sägas att AMC har haft mycket mer material att ta ifrån och lyckas ändå inte lägga fram en bra slutprodukt. Game of Thrones har ju gått igenom alla böcker och dom måste nu leda serien mot finalen på egen hand.

– Antalet avsnitt
Detta är en av grejerna som jag tror är en av dom större problemen när det kommer till The Walking Dead. Inte nog med att deras manus är rätt knackigt så ska dom även försöka sätta ihop någonting intressant med 16 avsnitt. Det i sig är ju en rejäl utmaning för hur ska dom få ihop ett bra tempo med en bra story när dom har så många avsnitt att sätta ihop? Det leder till att vissa avsnitt känns som “filler”, som många säger. Nu kan jag inte riktigt hålla med om att något avsnitt är filler men ibland verkar det som att dom blir lite tunna med storyn och ger sig på grejer som inte tillför allt för mycket till mainstoryn.

Detta är något som Game of Thrones gör utmärkt. 10 avsnitt per säsong förutom säsong 7 och 8 där dom väljer att dra ner på avsnitten. Detta gör så att för det mesta så lyckas dom hålla ett mycket bra tempo utan att uttråka publiken allt för mycket.

Båda serierna använder ju sig av väldigt många karaktärer och är det något som Game of Thrones gör bra så är det att hitta den rätta balansen mellan vilka karaktärer som ska vara med i alla avsnitt. Dom har då valt att ha flera karaktärer och storylines i samma avsnitt. Medans The Walking Dead väljer att ta en annan väg med deras story. Istället för att göra som Game of Thrones så ger dom mindre karaktärer ett helt avsnitt att göra något på sidan av huvudstoryn. Det i sig sänker tempot på serien rejält. Ska dom ha så många karaktärer så måste dom verkligen ordna upp det, för att ge hela avsnitt till mindre karaktärer är inte folk allt för intresserade av. Vilket var rätt tydligt på internet efter dom avsnitten.

– Dialoger/Manus
Vissa grejer som dom gör i TwD är så frustrerande idiotiskt och det måste falla på deras writers. Det är en grej som jag verkligen stör mig på när det kommer till film eller TV och det är när en karaktär står och snackar ett bra tag medans dom har fångat mainkaraktären vilket då leder till att dom räddas i sista sekund. Sure, händer det en gång under några säsonger så har jag inga större problem med det. Men när det händer gång på gång på gång så blir det mer frustrerande än något annat. Detta är något som TwD gör alldeles för ofta.

Inte nog med det så ger dom vissa karaktärer helt löjliga grejer att säga. Dom har en skicklig skådis som Andrew Lincoln i huvudrollen och många av grejerna han får säga lyckas han sälja på ett bra sätt. Men när han håller sin trettionde långa monolog om gruppen dom har och att dom ska vinna så börjar det bli lite enformigt. Detta är ju dock något som kan gå ihop med det jag skrev om både AMC samt antalet avsnitt som kan sätta deras writers i kluriga lägen.

Dom hade en scen från serietidningen som hade kunnat bli något verkligen speciellt. Game of Thrones har ju vissa avsnitt som är bättre än vanligt, där “The Rains of Castamere” nästan har blivit lite ikonisk. The Walking Dead hade ett avsnitt som verkligen kunnat hålla samma nivå. I serietidningen är scenen briljant men vad väljer dom att göra? Istället för att spela ut hela scenen så avbryter dom mitt i allting och avslutar säsongen på en sån idiotiskt cliffhanger. Inte nog med att dom kastade bort någonting speciellt i TV-väg så förstörde dom en scen som hade kunnat bli ikonisk.

När dom gick den vägen med serien så var det tydligt att The Walking Dead är där för att dra in pengar. Storyn och allt annat kommer i andra hand. Säsongen efter har inte varit mycket bättre. AMC sopar in cashen medans dom lägger fram en serie som har dalat i kvalité. Det är lite tråkigt, för som sagt, potentialen fanns verkligen här.

Det finns några grejer som dom verkligen borde ändra för att få tillbaka den här serien till en vettig kvalité igen.

Mer kreativitet. Visst, det är enkelt att säga det men om man går igenom alla säsonger dom har släppt så är det tydligt att dom följer i princip samma modell i många av säsongerna.

Gruppen flyttar -> hittar nytt ställe -> ny villain -> gruppen vinner -> we go again

Det finns en anledning att så många slutade följa serien runt säsong 3. Det är något jag helt kan förstå för det är så enformigt att följa samma grejer varje säsong. Dom går även in i problemet där publiken bara kan ställa frågan, varför drar dom inte? Varför sätter dom sig inte i bilen och bara kör iväg? Istället för att slåss mot en ny villain. Detta är något som Fear the Walking Dead har gjort väldigt bra. Det blir så mycket mer intressant när gruppen rör på sig istället för att sitta i samma område hela tiden.

Flytta fram storyn. Detta är ju något dom har hintat om i trailern för nästa säsong. Dom borde göra en flashforward och flytta fram storyn ett tag för att få lite variation. Detta kan ju dock vara svammel som så många gånger förr från AMC och The Walking Dead. Så det hade ju inte varit helt förvånande alltså.

Färre avsnitt. Som jag skrev tidigare, dom borde verkligen ha mindre avsnitt. Då kan dom sätta ihop en tätare säsong istället för att svamla runt som dom gör nu. Det kommer ju dock inte ske. Fler avsnitt = mer pengar för AMC.

Potentialen finns där men det gäller ju för AMC att göra någonting med den också.

Det här inlägget postades i TV-Serier och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *