Star Wars: The Last Jedi (2017)

Detta är en spoiler recension!

The Last Jedi alltså. Jag är inget större fan av Star Wars, det vill säga att jag inte är i närheten lika insatt som många andra är. Det är ju trots allt Star Wars, så lite hype har man ju ändå inför dessa filmer, lite som det är med Marvel.

Till att börja med, vad gillade jag med The Last Jedi?
Rian Johnson har verkligen lyckats hitta ett färgschema som funkar utmärkt i en sån här film. Röda, mörka och vita färgerna går ihop så jävla bra. Speciellt i krigsscenen i den tredje akten på “saltfältet” när dom kör dom där rackliga flyggrejerna och saltet flyger upp i rött bakom dom från den vita marken. Riktigt välgjort.

Adam Driver visar verkligen hur skicklig han är som skådespelare. Efter att ha gått igenom Logan Lucky för inte så länge sen där han har en av huvudrollerna som en rätt trög amerikan från södern så märker man verkligen hur bra han är. Kylo Ren är en helt annan karaktär som han säljer på ett sånt klockrent sätt.

Ett annat plus är att filmen inte förlitar sig lika mycket på dom äldre filmerna som The Force Awakens gjorde. Dom försöker sig på något annat, som kanske inte träffar rätt hela tiden, men det är ändå bättre än att bara kopiera.

Det är vissa scener som är väldigt välgjorda, främst när Kylo Ren och Rey snackar med varandra genom “The Force” (om det nu ens stämmer?). Gillade även deras arbete med ljudet i dessa scener där dom “stänger av” allting runtomkring när dom pratar med varandra. Dom gjorde även något liknande när Laura Derns karaktär flyger in skeppen i varandra. Det blev nästna lite skräckfilm över det hela och det funkade utmärkt.

Men dom tog även vissa steg som jag ogillade. Det främsta är hur safe filmen är. Dom tar nästan INGA risker alls med sina karaktärer. Storyn mellan Rey och Kylo Ren var ju på väg att bli väldigt intressant men skulle Disney verkligen våga sig på att göra Rey ond? Näh, dom tar den säkra vägen istället. Samma med Finn när han ska rädda hela gruppen. Istället för att ge sig på någonting intressant så tar dom den säkra sidan istället.

Det hade ju blivit så jävla intressant om dom hade kunnat ändra om dynamiken mellan Rey och Kylo Ren. What if Rey och Kylo Ren skulle “byta sida”? Eller att Kylo Ren plockar in Rey som sin lärling inom Sith-världen. Det hade varit en sån förbannat bra twist i storyn men då kanske jag har förväntat mig alldeles för mycket av Disney.

Om vi ska fortsätta att såga manuset så måste man ju nämna dialogerna. Det är alldeles för många scener där dom berättar exakt allting som händer. Behövs det verkligen? Gång på gång så ska en karaktär berätta exakt vad som händer om dom gör det och det.

Captain Phasma, vad gör hon ens i filmen?. Fan vilken tråkig roll Gwendoline Christie fick under dessa två filmer. Hade dom inte kunnat göra någonting mer med hennes karaktär? Dom hade ju ändå satt upp lite av en rivalitet med Finn men det blev ju inte mycket av det. Potentialen fanns ju där att göra någonting intressant.

Vad fan var det för scen med Snoke när Kylo Ren plockar honom? Allt runtom scenen tyckte jag var riktigt fint ihopsatt men att plocka bort honom på det viset kändes så jävla billigt. Detta var ju ändå en karaktär som hade lekstuga med Rey, som tydligen ska vara en av dom starkaste i galaxen, bara någon minut tidigare. Udda val kan man ju tycka.

Det finns glimtar av kvalité här inne men med flera udda steg, främst i manuset, så faller filmen en del. Det är ju trots allt en blockbuster som vill sopa hem med cash så det kanske blir rätt enkelt för dom att göra det simpelt. Lite trist är det ju då filmen hade blivit så mycket mer intressant om dom vågat på sig lite mer andra grejer med sina karaktärer. Nåväl, om jag skulle ge filmen ett betyg så landar det nog runt 3/5.

Det här inlägget postades i Sci-Fi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Star Wars: The Last Jedi (2017)

  1. Karin skriver:

    Håller med om att den är visuell riktigt snygg. Älskade lasersvärd-scenerna bland annat och hela saltfältet. Håller också med om Adam Driver och hur skicklig han är.

    Däremot, att de var fega angående Kylo Ren och Rey. Jag hade blivit så besviken på om hon hade gått över. Det hade gått ifrån hennes karaktär och inte alls vara en bra twist, eller en twist över huvudtaget. Bara dåligt.

    Phasma… förstår inte varför du vill att hon ska ha en större roll. Hon behövs inte i den mängden. Tycker det räcker ganska bra hur hon är nu. Vi har ju annars Hux som är en bättre karaktär och får ta den rollen som du kanske vill att Phasma skulle ha.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *