A Quiet Place (2018)

Det är något som är så trevligt när Hollywood lyckas plocka fram en story som känns väldigt orginell. Storyn i A Quiet Place är verkligen unik på sitt egna lilla sätt. Hush som släpptes 2016 som handlar om en stum och döv kvinna är det närmaste jag kan lista ut just nu (den var förövrigt mycket bra).

Hela konceptet är, enligt mig, briljant. Monster som jagar efter ljud har tagit över delar av världen och människorna måste hålla sig undan utan att göra några ljud. Lägg därtill upplägget på filmen att knappt ha några som helst dialoger och förlita sig på tystnaden gör allting så mycket bättre. Karkatärerna använder sig av teckenspråk för att kommunicera vilket i sig höjer atmosfären.

Det är en scen i öppningen av filmen där John Krasinskis karaktär tar ut två batterier ur en leksaksbil och man sitter spänd i stolen. ”Edge of my seat” är en klockren kommentar för den här filmen.

Ibland så kan det ju bli så att en del filmer faller in i hela grejen att låta karaktärerna berätta information som vi inte vet om. Här har dom lyckas få in den informationen på ett smidigt och helt realistiskt sätt genom att visa istället för att berätta. Det är något man verkligen ska uppskatta.

Det är nog inte en enda vek skådespelarinsats i hela filmen. John Krasinski gör det bra i den rollen han har. Dom två yngre skådespelarna får visa sina kvalitéer, speciellt Millicent Simmonds som gör sin andra film. Hon är även döv vilket passar in med hennes karaktär i filmen. Men Emily Blunt, vilken kvalité hon håller. Hon visar ännu en gång att hon är en av dom bästa skådespelarna i Hollywood. När det knappt är några dialoger så får dom använda sig en hel del av kroppen och ansiktet för att förmedla känsla och Emily Blunt är briljant.

Det finns några smågrejer i storyn som man kan klaga på om man verkligen vill nitpicka. Speciellt när det handlar om vissa val karaktärerna gör under filmens gång vilket kanske inte är klockrent. Men utöver det så är detta en riktigt jävla bra film alltså.

Det var ju dock en grej som jag var lite tveksam till innan jag klev in i biosalongen och det var hur folket skulle klara av att hålla tyst under filmens gång. Det brukar ju ofta vara rätt högljutt speciellt från dom som inte kan hålla igen käften när dom tuggar på chips eller popcorn. En film som bygger på tystnad, hur fan ska det gå med sånt folk?

Givetivs så var det några som ska tugga högt och prassla när det är knäpptyst i salongen. Man tycker ju ändå att dom kan ha lite känsla och göra det när det är ett högt ljud eller något sånt. Men vissa verkar inte riktigt förstå sig på det. Men jag skulle ändå rekommendera att plocka den här filmen på bio, för det är den verkligen värd. Den är verkligen orginell och briljant.

5/5

Det här inlägget postades i Skräck, Thriller och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *